Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η σπάνια ασθένεια του Shaq


Ο Shaquille O’Neal των Celtics πάσχει από μία ασθένεια γνωστή ως “sleep apnea”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι παθαίνει ασφυξία στον ύπνο του χωρίς να το ξέρει.
Ο θηριώδης σέντερ κοιμόταν ένα βράδυ ήσυχος στο κρεβάτι του με την κοπέλα του όταν ξαφνικά σταμάτησε να ανασαίνει! «Το στήθος του απλώς σταμάτησε να κινείται» δήλωσε χαρακτηριστικά η κοπέλα του Nikki “Hoopz” Alexander που είναι παρουσιάστρια ενός ριάλιτι παιχνιδιού, λέγοντας στην συνέχεια τι έκανε: «Τον σκούντηξα και του είπα «μωρό μου ξύπνα» και άρχισε πάλι να ανασαίνει. Τότε του είπα ‘φίλε μόλις σταμάτησες να ανασαίνεις’. Και κάπως έτσι του έσωσα τη ζωή».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η 28χρονη κοπέλα του Shaq δεν του έσωσε άμεσα τη ζωή, αφού χωρίς να το γνωρίζει ο θηριώδης σέντερ το πάθαινε συχνά αυτό στον ύπνο του. Οποιος πάσχει από την ασθένεια «sleep apnea» μπορεί για μερικά δευτερόλεπτα ή και για λεπτά μερικές φορές να σταματήσει να ανασαίνει. Οι συνέπειές της είναι μεταξύ άλλων: καθημερινή κούραση, προβλήματα όρασης, απώλεια προσοχής και απώλεια μνήμης . Σε βάθος χρόνου όμως μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Όλα αυτά βέβαια δεν τα ήξερε ο Shaq ο οποίος στράφηκε αμέσως σε έναν γιατρό ύπνου. Τελικά, αφού πέρασε από κάποιες εξετάσεις, κατά την διάρκεια των οποίων έπρεπε να κοιμάται έχοντας ένα σωρό καλώδια γύρω του και διάφορους μετρητές στο κεφάλι του, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από αυτή την σπάνια ασθένεια. Και φυσικά δόθηκε και η λύση.

Πλέον ο «Diezel» πρέπει να φοράει μία μάσκα ύπνου που διασφαλίζει ότι δεν θα έχει αναπνευστικά προβλήματα όταν κοιμάται. Ο ίδιος όντας γνωστός πλακατζής εξέφρασε αμέσως και την απορία του: «Είναι ωραία αυτή η μάσκα. Μπορώ να την φοράω και στα κλαμπ που πηγαίνω;». Η απάντηση που πήρε ήταν θετική. Το αν θα το κάνει βέβαια είναι μία άλλη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου