Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Deng, Σουδάν και Chicago Bulls



Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον πάντοτε χαμογελαστό κύριο Luol Deng, τον παίκτη που ζει στη σκιά του Derrick Rose αλλά κάνει όλα όσα πρέπει μέσα στο γήπεδο για να διευκολύνει τη ζωή του σούπερ σταρ των Bulls.

Μπασκεμπολίστας από το Σουδάν πρωταγωνιστής στο ΝΒΑ; Τρεις είναι όλοι κι όλοι αυτοί έχουν παίξει στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ. Ο ένας δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά όλοι θα τον θυμόμαστε ως μία από τις συμπαθέστερες φιγούρες ever στην ιστορία του πιο αγαπημένου μπασκετικού κόσμου.

Ο Manute Bol, απεβίωσε στις 19 Ιουνίου του 2010 νικημένος από μία σπάνια όσο και βασανιστική ασθένεια (το σύνδρομο Stevens-Johnson). Ο καλοκάγαθος γίγαντας έβλεπε τον κόσμο από τα 2.31 μ. και το προτέρημα αυτό τον βοήθησε να κρατηθεί στο ΝΒΑ μοιράζοντας τάπες (2.086 συνολικά) για εννέα ολόκληρα χρόνια!

Ο δεύτερος της λίστας από το Σουδάν είναι κάποιος… Deng Gai, εν ενεργεία πάουερ φόργουορντ με πρόσφατο πέρασμα από την πολωνική Śląsk Wrocław, ο οποίος αγωνίστηκε σε μόλις δύο αγώνες του αμερικανικούεπαγγελματικού πρωταθλήματος με τη φανέλα των Philadelphia 76ers τη σεζόν 2005-06. Δίχως να σουτάρει, να πάρει ένα ριμπάουντ, να μοιράσει μία ασίστ ή να κάνει ένα κλέψιμο!

Ούτε καν ένα φάουλ! Η στατιστική έγραψε το απόλυτο μηδέν, απλώς ανεβοκατέβηκε το παρκέ συνολικά για (μόλις) 5 λεπτά! Θα έχει όμως να το λέει και στα εγγόνια του ότι πάτησε γήπεδα που άλλοι μπασκετμπολίστες θα ονειρεύονται για μία ζωή.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο αξιαγάπητος στον κόσμο του ΝΒΑ Luol Deng. Απόλυτα επιτυχημένος ως το νο. 2 των Bulls πίσω από τον κατά πολλούς κορυφαίο εν ενεργεία πόιντ γκαρντ  Derrick Rose. Ένας (τρόπον τινά) δεύτερος Scottie Pippen στο πλευρό του νεαρού ηγέτη ο οποίος επιχειρεί να επαναφέρει τους ταύρους στην κατάκτηση τίτλων υπό το βάρος ενός ρόλου που κάποτε ανήκε στον αξεπέραστο Michael Jordan.

Ο Deng κάνει καλά τη δουλειά του. Σκοράρει κατά μέσο όρο 16,7 πόντους, μαζεύει 6,5 ριμπάουντ ενώ έχει επίσης σημαντική συνεισφορά σε ασίστ (3,2) και κλεψίματα (1,4). Το σημαντικότερο όλων όμως όσον αφορά στο επιθετικό κομμάτι είναι ότι βάζει τα μεγάλα σουτ τη στιγμή που πρέπει.

«Είναι ένας πολύ σπουδαίος συμπαίκτης και η ηρεμία που τον διακρίνει με βοήθησε πολύ να παραμείνω συγκεντρωμένος και να αντιμετωπίζω τα δύσκολα ματς σαν να πρόκειται για  μία ημέρα στην προπόνηση. Του χρωστάω πολλά» είπε πρόσφατα ο Rose για τον καλό φίλο και συμπαίκτη του.

Οι τελικοί της Ανατολής πλησιάζουν και ο Deng, ο οποίος είναι και εξαιρετικός αμυντικός, θα προσπαθήσει εκτός από να το βοηθήσει στο σκοράρισμα ως ο δεύτερος καλύτερος της ομάδας στο συγκεκριμένο τομέα, να «φρενάρει» (όσο αυτό είναι δυνατό τον φουριόζο) Lebron James. Μία μονομαχία που αναμφίβολα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη της σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου