Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τα πάντα για τα draft



Για τους μη μυημένους το draft είναι ένα δαιδαλώδες και ασυνάρτητο σύστημα επιλογής παικτών στο ΝΒΑ. Ήρθε η ώρα να πάρετε τις απαντήσεις για όποια απορία μπορεί να έχετε.
Τι είναι το lottery του draft, που αναμένεται να γίνει τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη;  Είναι ουσιαστικό το πρώτο βήμα της όλης διαδικασίας που ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουνίου με την αυτή καθ’ αυτή επιλογή των παικτών από κάθε ομάδα.

Σήμερα τα ξημερώματα, απλά, κρίνεται η σειρά επιλογής των ομάδων, των 14 δηλαδή πρώτων, όσων έμειναν εκτός πλέι-οφ. Αυτή είναι άλλωστε η «φιλοσοφία» του draft, η ενίσχυση των ομάδων που δεν τα πήγαν τόσο καλά τη χρονιά που μας πέρασαν.

Η διαδικασία:

Οι 14 ομάδες που έμειναν εκτός πλέι-οφ θα μπουν στην «αναλογική» κληρωτίδα. Πρακτικά θα «χορέψουν» 1.000 μπαλάκια, εκ των οποίων οι ομάδες που έχουν το χειρότερο ρεκόρ θα έχουν περισσότερα από την αμέσως επόμενη ομάδα. Δηλαδή όσο λιγότερες νίκες, τόσα περισσότερα μπαλάκια και περισσότερες πιθανότητες για τις υψηλότερες επιλογές.

Π.χ οι Timberwolves θα έχουν τα περισσότερα μπαλάκια στην κληρωτίδα. Θα έχουν 250, το οποίο μεταφράζεται σε 25% πιθανότητες να επιλέξουν πρώτοι. Στη συνέχεια οι πιθανότητες για το Νο2 θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Οι εκπλήξεις, όμως, είναι οι πιο συνηθισμένες με την ιστορία να δείχνει ότι οι «χειρότεροι» δεν είναι και… τυχεροί, με αποτέλεσμα να πέφτουν στο Νο2 ή ακόμη χειρότερα.

Από το Νο14 ως το τέλος του πρώτου γύρου (Νο30) οι υπόλοιπες ομάδες πλασάρονται αυστηρά με το ρεκόρ τους, κάτι που σημαίνει ότι οι πρωτοπόροι Bulls θα επιλέξουν τελευταίοι.

Στον δεύτερο γύρο (άλλα 30 νούμερα δηλαδή) η λογική είναι διαφορετική και τα κριτήρια περιορίζονται σε ένα: το ρεκόρ της περασμένης χρονιάς.

Βέβαια τα draft picks αποτελούν παραδοσιακά διαπραγματευτικό μέσο για κάθε ομάδα, η οποία περιλαμβάνει σε συμφωνίες πέρα από τα συμβόλαια των παικτών ή μετρητά και κάποιο μελλοντικό pick, για αυτό και μια ομάδα μπορεί να επιλέξει περισσότερους παίκτες από τους δύο που έχει στη διάθεση της. Αυτές δηλαδή οι αλλαγές οφείλονται αυστηρά σε προηγούμενες συμφωνίες ή σε… επόμενες, αφού είναι συνηθισμένες οι ανταλλαγές ακόμα και την ημέρα του draft,όπως είχε γίνει κάποτε με τον Scottie Pippen, τον Kobe Bryant ή τον Ray Allen.

Αναλυτικά οι πιθανότητες των ομάδων

Minnesota Timberwolves 25%
Cleveland Cavaliers 19.9%
Toronto Raptors 15.6%
Washington Wizards 11.9%
Sacramento Kings 7.6%
Utah Jazz 7.5% *
Detroit Pistons 4.3%
Cleveland Cavaliers 2.8%*
Charlotte Bobcats 1.7%
Milwaukee Bucks 1.1%
Golden State Warriors 0.8%
Utah Jazz 0.7%
Phoenix Suns 0.6%
Houston Rockets 0.5%

Π.χ οι Wizards θα έχουν τα 119 από τα 1.000 μπαλάκια της κληρωτίδας κ.ο.κ

Βλέπουμε δηλαδή ότι δύο ομάδες (Cavaliers και Jazz) έχουν δύο συμμετοχές, «εξαργυρώνοντας» ουσιαστικά παλαιότερες συμφωνίες που είχαν κάνει. Συγκεκριμένα οι Jazz πήραν τη θέση των New Jersey Nets, ενώ οι Cavaliers (στη δεύτερη επιλογή τους) αυτή των Los Angeles Clippers.

Η επιλογή των παικτών

Όταν δηλαδή προκύψει η σειρά επιλογής των ομάδων, οι ομάδες θα έχουν πάνω από ένα μήνα να εξετάσουν τι είδους παίκτη θέλουν να εντάξουν στο ρόστερ τους .

Στη διαδικασία των draft μπαίνουν δύο ειδών παίκτες: αυτοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή (αν δουν ότι δεν θα επιλεχθούν ψηλά τότε έχουν δικαίωνα να αποσύρουν τη συμμετοχή τους 48 ώρες πριν η διαδικασία) κι αυτοί που συμπληρώνουν το 23 έτος της ηλικίας τους.

Μια ομάδα δηλαδή καλείται να διαλέξει σε ποια θέση χρειάζεται ενίσχυση και ποιον παίκτη από το κολέγιο ή τον υπόλοιπο κόσμο θέλει να αποκτήσει.

Ο παίκτης μετά θα διαπραγματευτεί το συμβόλαιο του (τα χρόνια και τα ποσά είναι καθορισμένα ανάλογα με το νούμερο στο οποίο θα επιλεχτεί), το οποίο έχει και δικαίωμα να μην υπογράψει.

Επί της ουσίας δηλαδή μέσω του draft μια ομάδα αποκτά τα δικαιώματα του παίκτη στο ΝΒΑ κι όχι τον ίδιο τον παίκτη, ο οποίος αν θέλει μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του σε ομάδα πλην Αμερικής, όπως έγινε π.χ με το Νο5 Ricky Rubio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου