Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ανυπομονούν να παίξουν άμυνα



Ο Νίκος Παπαϊωάννου γράφει για τη... νέα κρίση στους Mavericks, τον ανυπόμονo Dirk Nowitzki, την "Αγία Τριάδα" του πάγκου και τον Rick Carlisle που δεν θέλει 48άρες, αλλά... άμυνα.
Η πτήση από το Ντάλας στην Οκλαχάμα Σίτι είναι δεν είναι μισή ώρα. Μέχρι ν’ απογειωθεί το ιδωτικό αεροπλάνο των Mavericks από τον διάδρομο, είχε ήδη προσγειωθεί. Αν ήταν δυνατόν ο Dirk Nowitzki θα προτιμούσε εκείνος και οι συμπαίκτες του να πάνε από το αεροδρόμιο κατ’ ευθείαν στο γήπεδο για να παίξουν αμέσως με τους Thunder και όχι να περιμένουν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Ο ηγέτης των Mavs κάθε άλλο παρά έχασε την αυτοπεποίθησή του, μετά το break των Thunder μέσα στο American Airlines Center. Μιλώντας με μερικούς συμπαίκτες του, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος στην Οκλαχόμα Σίτι δεν είναι μία αλλά δύο νίκες. Θέλει να φύγουν από εκεί τα ξημερώματα της Τρίτης προηγούμενοι με 3- 1.

Βεβαίως το πρώτο βήμα θα είναι η νίκη στο 3ο ματς και ουσιαστική η επανάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας και για να γίνει κάτι τέτοιο ίσως να μην αρκεί να (ξανα)βάλει 48 πόντους ο Nowitzki. Κατά τον Rick Carlisle, ίσως και να μη χρειάζεται μία εξωπραγματική εμφάνιση από το Γερμανό. Προτιμά καλύτερη άμυνα και περιορισμό των Thunder, κάτω από τους 100 πόντους: “Οταν στα δύο πρώτα ματς έχεις δεχθεί κατά μέσο όρο 109 πόντους, είναι σίγουρο πως μπορείς να κάνεις καλύτερα κάποια πράγματα στην άμυνα. Το ότι κερδίσαμε ένα από τα δύο ματς είναι καλό, τηρουμένων των αναλογιών και της κακής μας άμυνας”.

O προπονητής των Mavs, που τους βοήθησε να εξουδετερώσουν οποιοδήποτε πλάνο των Blazers και των Lakers στις δύο προηγούμενες φάσεις των playoffs του ΝΒΑ, ψάχνει να βρει τρόπους να κατεβάσει τα ποσοστά των Thunder. Στα δεύτερο ματς σούταραν με 55.7%, έχοντας 39/70 σουτ και ο Carlisle είπε χαρακτηριστικά: “Κατ’ αρχήν πρέπει να παίξουμε με μεγαλύτερο δυναμισμό στην άμυνα. Δε νομίζω ότι χάσαμε εντελώς το δυναμισμό μας, αλλά πρέπει να παίξουμε με περισσότερο. Είναι κάτι για το οποίο μιλήσαμε και μετά το πρώτο ματς, αλλά μέχρι να σου σκάσει κάτι στα μούτρα, δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς τι δεν λειτουργεί καλά”.

Οι Mavericks (μαζί με τους Heat) ήταν στην κανονική περίοδο οι πιο δυνατές ομάδες μακριά από το γήπεδό τους, μετρώντας 28 νίκες σε 41 εκτός έδρας αγώνες.

Η προηγούμενη….  κρίση του Ντάλας στα φετινά playoffs ήρθε στη σειρά του α’ γύρου με τους Blazers. Οταν οι τελευταίοι ισοφάρισαν τη σειρά από 2-0  σε 2-2, απειλώντας τους Mavs με αποκλεισμό. Η αντίδραση της παρέας του Dirk Nowitzki ήταν άμεση. Κέρδισαν τα επόμενα 7 ματς, αποκλείοντας διαδοχικά τους Blazers και τους Lakers (με sweep), ενώ πήραν στους τελικούς της Δύσης προβάδισμα με 1-0.

Σε αυτό το εντυπωσιακό σερί, εκτός φυσικά από το πρώτο βιολί τους, τον Γερμανό φόργουορντ, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η άμυνα και η παραγωγικότητα του πάγκου. Σε κανένα ματς, μέχρι να ξεκινήσει η σειρά με τους Thunder, δεν δέχθηκαν πάνω από 100 πόντους, ενώ οι Jason Terry, Peja Stojakovic και JJ Barrea έβαλαν μαζί ακόμα και 75 πόντους! Στο τελευταίο ματς με τους Thunder η ….. Aγία Τριάδα του πάγκου δεν έφτασε καν τους 30 πόντους, πετυχαίνοντας μόλις 27.

Αραγε θα μπορέσουν οι Mavs ν’ αντιδράσουν και να ξανακάτσουν στην θέση του οδηγού της σειράς των τελικών της Δύσης; Θα το δούμε αύριο τα ξημερώματα στις 4. Αν και ο Nowitzki θα ήθελε να το μάθει από …. χθες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου