Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Μία μεγάλη συγγνώμη



Ο LeBron James ζήτησε για πρώτη φορά συγνώμη από τους φίλους των Cavaliers, λέγοντας ότι έφυγε από την ομάδα επειδή δεν μπορούσε πλέον να τα κάνει όλα μόνος του.
Για την λέξη “συγνώμη” έχουν γραφτεί ένα σωρό φράσεις. “Από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο” είναι η μία. “Από τότε που βγήκε η συγνώμη γέμισε ο κόσμος γαϊδούρια” είναι η πιο... extreme εκδοχή της φράσης. Και σίγουρα αν υπάρχει αντίστοιχη φράση στις ΗΠΑ τότε οι φίλοι των Cavaliers θα την σκέφτηκαν ακούγοντας τις δηλώσεις του LeBron μετά την πρόκριση επί των Celtics: “Θα ήθελα να απολογηθώ για την τροπή που πήραν τα πράγματα με τους φίλους μου, την οικογένειά μου και τους φιλάθλους της ομάδας του Cleveland. Ηταν όμως ευκαιρία ζωής αυτό που μου δινόταν στο Miami. Το να μπορέσω να ενώσω τις δυνάμεις μου με δύο σπουδαίους παίκτες για να καταφέρουμε μαζί να αποκλείσουμε τους Celtics”.

Ο “Βασιλιάς” είχε την ευκαιρία να φανεί όσο αλαζόνας ήθελε. Είναι καβάλα στο άλογο. Βλέπει ότι η απόφαση που πήρε ήταν η σωστή. Παρόλα αυτά διάλεξε τον δρόμο της απολογίας. Και στην συνέχεια αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο που έφυγε από το Cleveland: “Εχω παίξει αρκετούς αγώνες στην κανονική περίοδο αλλά και στα πλέι-οφ κόντρα στους παίκτες της Βοστώνης. Και ήξερα βαθιά μέσα στην καρδιά μου ότι ειλικρινά όσο και αν αγαπάω τους συμπαίκτες που είχα στο Cleveland, όσο και αν αγαπάω την πόλη μου, ήξερα ότι δεν μπορούσα να τους κερδίσω μόνος μου”.

Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι ο James θεωρείτο από τα καλύτερα παιδιά στο ΝΒΑ μέχρι να τον ντύσουν όλοι “κακοποιό” επειδή τόλμησε να αλλάξει φανέλα. Είναι εύκολο να ξεχάσει ότι δεν είχε ποτέ έναν συμπαίκτη αντάξιό του δίπλα του να τον βοηθήσει στα δύσκολα, κάτι που φάνηκε φέτος που οι Cavaliers με το ίδιο σχεδόν ρόστερ αλλά χωρίς τον James βρέθηκαν στον πάτο του ΝΒΑ. Είναι εύκολο να κρίνει κάποιος εκ του ασφαλούς όταν εννέα στους δέκα ανθρώπους θα έπαιρναν την ίδια απόφαση με τον LeBron αν είχαν την ευκαιρία.

Είναι όμως ακόμα πιο εύκολο για κάποιον που βρέθηκε στην θέση του 26χρονου φόργουορντ να τρίψει στη μούρη όλων την μέχρι στιγμής επιτυχία του. Σε όλους τους θρύλους του ΝΒΑ, όπως ο Michael Jordan και ο Charles Barkley που έλεγαν ότι δεν θα έκαναν το ίδιο. Σε όλους τους φίλους των ομάδων του ΝΒΑ που τον γιούχαραν όπου και αν έπαιζε μόνο και μόνο επειδή δεν διάλεξε την δική τους ομάδα. Και κυρίως στον ιδιοκτήτη των Cavs, Dan Gilbert, που δήλωσε ότι ο James παραιτήθηκε στην περσινή σειρά των πλέι-οφ με τους Celtics και φέτος όταν βρήκε ευκαιρία αρνήθηκε στην παρέα του πρώην σταρ του να μπει στο γήπεδο της ομάδας μαζί του.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο τρόπος που χειρίστηκε ο σταρ των Heat την απόφασή του ήταν λανθασμένος. Η περίφημη εκπομπή με την ονομασία “The decision” και η παρουσίασή του από το Miami ήταν ότι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος στους φίλους της ομάδας που τον λάτρεψαν σαν Θεό. Παρόλα αυτά ένα είναι σίγουρο: Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ο LeBron μοιάζει, προς το παρόν τουλάχιστον, να έχει δικαιωθεί για την απόφασή του. Και ενώ θα μπορούσε να κάνει πάρτι διάλεξε για άλλη μία φορά τον δύσκολο δρόμο: Αυτόν της απολογίας. Το αν αυτό θα αλλάξει την γνώμη που έχουν σχηματίσει κάποιοι για αυτόν δεν το ξέρει κανείς. Σίγουρα όμως πλέον ο ίδιος έχει την συνείδησή του ήσυχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου