Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Γκόρντον: "Πρωτάθλημα για τον Παπαλουκά"

Ο Τζμόν Γκόρντον μίλησε στο Sport24.gr και δήλωσε για τον τίτλο του πρωταθλητή: "ότι μπορούμε και αξίζουμε να είμαστε πρωταθλητές". Διαβάστε τι είπε για τον Διαμαντίδη, τον Παναθηναϊκό και τον Θοδωρή Παπαλουκά.

Ο Τζαμόν Γκόρντον ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή να περιορίσει τη δράση του MVP της Ευρωλίγκας Δημήτρη Διαμαντίδη και αμέσως μετά την κατάκτηση του ένατου Κυπέλλου στην ιστορία του Ολυμπιακού μίλησε στο Sport24.gr για τον χαρισματικό αντίπαλό του, την έννοια της ομάδας και τη σημασία της τρίτης εφετινής νίκης επί του Παναθηναϊκού... 



-Τζαμόν, πόσο ισχυρό κίνητρο αποκτά ένας παίκτης που αναλαμβάνει να σταματήσει τον πολυτιμότερο παίκτη της Ευρωλίγκας; Εν προκειμένω, τον Δημήτρη Διαμαντίδη;

"Ειλικρινά, όταν μαρκάρω έναν αντίπαλο, δεν με απασχολούν όλα αυτά. Εχω αντιμετωπίσει πολλούς σπουδαίους παίκτες στη ζωή μου, παιδιά, που έχουν αγωνιστεί στο ΝΒΑ και έχουν συμμετάσχει σε All Star Game, επομένως βλέπω μπροστά μου τον αντίπαλό μου και όχι τις περγαμηνές του. Τα δύο τελευταία χρόνια, που αγωνίζομαι στην Ελλάδα έχουμε αναμετρηθεί αρκετές φορές, τον ξέρω πολύ καλά, έχω παρακολουθήσει πολύ βίντεο με τις κινήσεις του, αλλά δεν είναι μάχη ένας εναντίον ενός. Τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό στον Διαμαντίδη".

-Θα μπορούσες να αποκωδικοποιήσεις ορισμένες από τις αγωνιστικές συνήθειές του;

"Χρησιμοποιεί πολύ τα ‘pick and roll’, παίρνει βοήθειες με σκριν από τους συμπαίκτες του, οπότε πρέπει να γνωρίζω τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει να κάνει προτού το κάνει, πρέπει να καταλάβω με τι είδους κριτήρια θα σφυρίξουν οι διαιτητές, δεν είναι τόσο απλό. Αντιθέτως, είναι πολύ σύνθετο και θέλει μεγάλη συγκέντρωση και επιμονή, ώστε να εφαρμοστεί με ακρίβεια η αμυντική στρατηγική μας. Από την άλλη, όπως είπατε, είναι ο MVP της Ευρωλίγκας, συνεπώς το κίνητρό σου να τον αντιμετωπίσεις είναι εξασφαλισμένο".

-Αν έπρεπε να ξεχωρίσεις το μεγαλύτερο χάρισμά του ποιο θα ήταν αυτό;

"Για μένα το μεγαλύτερο χάρισμά του είναι η ικανότητά του να διαβάζει την άμυνα. Αν πέσεις πάνω στο σκριν, έχει πολύ καλό τρίποντο και θα σε σκοτώσει. Λίγοι παίκτες στην Ευρώπη και στο ΝΒΑ διαθέτουν αυτό το μακρινό σουτ έπειτα από σκριν. Η αντιμετώπισή του είναι, λοιπόν, δύσκολη. Είναι πανέξυπνος παίκτης, ξέρει να κερδίζει τα φάουλ, κάνει τα πάντα στο γήπεδο".

-Ο προπονητής σου, Ντούσαν Ιβκοβιτς, παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου ότι "ο Διαμαντίδης και ο Μπατίστ είναι το καλύτερο ζευγάρι 1 και 5 στην Ευρώπη". Αισθάνεσαι ικανοποιημένος βλέποντας τη δημιουργία του Διαμαντίδη να περιορίζεται στις δύο ασίστ;

"Τα πάντα στο μπάσκετ είναι στρατηγική. Εξαρτάται τι θέλεις να δώσεις και τι να προστατέψεις σε έναν αγώνα, σύμφωνα πάντα με τις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου. Εμείς θέλαμε να παίξουμε δύο-δύο στις καταστάσεις ‘pick and roll’ του Παναθηναϊκού, ώστε να μην δώσουμε τη δυνατότητα για έξτρα πάσα, άρα και κάποια ελεύθερα σουτ. Οσο για τις δύο ασίστ του Διαμαντίδη, εκτιμώ απλά ότι επιβεβαιώνει την καλή προσπάθεια όλων των παιδιών στην άμυνα. Γιατί η άμυνα είναι προϊόν ομαδικής και όχι ατομικής προσπάθειας".

 

-Σε είχαμε ρωτήσει και μετά το νικηφόρο ντέρμπι στο ΣΕΦ. Αυτή τη φορά τι σε κάνει υπερήφανο στην εικόνα του Ολυμπιακού;

"Αυτό που με κάνει πραγματικά υπερήφανο για την ομάδα μου είναι το γεγονός ότι όλοι όσοι πάτησαν το παρκέ τα έδωσαν όλα. Ο Λουκάς (Μαυροκεφαλίδης), ο Κέσελ, ο Γιό-Γιό (Γιοτάμ Χαλπερίν), ο Παπαλουκάς. Ολοι προσπάθησαν πάρα πολύ για το αποτέλεσμα, όλοι είχαν συνεισφορά στην κατάκτηση του κυπέλλου. Οσο για μένα, δεν με ενδιαφέρει να σκοράρω παρά μόνο να κερδίσω, για αυτό έχω το χαμόγελο που βλέπετε στο πρόσωπό μου".

-Πώς καταφέρατε να διαχειριστείτε τρεις απουσίες σημαντικών παικτών, του Βασίλη Σπανούλη, του Ράσο Νεστέροβιτς και του Παναγιώτη Βασιλόπουλου και μάλιστα σε έναν τελικό απέναντι στον πληρέστατο Παναθηναϊκό;

"Οι απουσίες ήταν σημαντικές, αλλά... φίλε, έχουμε πολλούς και καλούς παίκτες στον Ολυμπιακό. Διάλεξε έναν και πες μου. Σε ποια ομάδα της Ευρώπης δεν θα αγωνιζόταν όχι μόνο βασικός, αλλά δεν θα είχε και πρωταγωνιστικό ρόλο; Ολα τα παιδιά πολέμησαν. Ελειπαν τρία βασικά στελέχη, αλλά αυτό σημαίνει ομάδα. Ηταν μια νίκη της ομάδας. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα ΝΒΑ, που όλοι οι παίκτες τροφοδοτούν τον έναν ή τους δύο σταρ. Βασίζεται στο σύνολο και χαίρομαι που ανήκω και εγώ σε ένα τέτοιο σύνολο".

-Τη στιγμή της απονομής ο αρχηγός Θοδωρής Παπαλουκάς... δεν κράτησε τη φωτογραφία για τον εαυτό του, αλλά κάλεσε τους συμπαίκτες του για να σηκώσετε όλοι μαζί το τρόπαιο. Τι μπορεί να σημαίνει για σένα αυτή η κίνηση;

"Σημαίνει αυτό που σας είπα πριν. Ομάδα με κεφαλαία γράμματα. Ομάδα, που παρά τα προβλήματα καις τις δυσκολίες, κατάφερε να υψώσει το ανάστημά της και να κατακτήσει το κύπελλο νικώντας τον Παναθηναϊκό. Θέλω να πω κάτι για τον Παπαλουκά. Ο Τεό γύρισε στην Ελλάδα για να πάρει το πρωτάθλημα. Ως τώρα έχει κερδίσει δύο κύπελλα με τον Ολυμπιακό, οπότε το επόμενο στοίχημα για μας τους συμπαίκτες του είναι να τον βοηθήσουμε με την απόδοσή μας, ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, που τόσο πολύ θέλει".

-Τρεις νίκες επί του ΠΑΟ σε ισάριθμα ντέρμπι. Εκτιμάς ότι αποτελούν γερή υποθήκη για τους τελικούς;

"Σε καμία περίπτωση. Αυτά δεν μετρούν στους τελικούς. Το κοντέρ των δύο ομάδων θα γράψει 0-0 και θα ξεκινήσουμε. Η κανονική περίοδος και το Κύπελλο Ελλάδος δεν επηρεάζουν τη σειρά των τελικών. Δεν μηδενίζω αυτές τις τρεις νίκες. Ϊσα – ίσα, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να νικήσουμε τον Παναθηναϊκό, μια σπουδαία ομάδα με σπουδαίους παίκτες. Θα χρειαστεί, όμως, να τους αντιμετωπίσουμε τις επόμενες φορές με τη μέγιστη συγκέντρωση και αποφασιστικότητα χωρίς να σκεφτόμαστε το παρελθόν. Το βέβαιον είναι ότι μπορούμε και αξίζουμε να είμαστε πρωταθλητές".

 ΠΗΓΉ:http://www.sport24.gr/Basket/OmadesBasket/A1Olympiakos/tzamon_gkornton_prwtathlhma_gia_ton_papaloyka.863849.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου