Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Oklahoma City Supersonics


Το blog μας θυμάται τους Supersonics, τους συνδέει με τους Thunder και αναλύει τη σύνδεση των αναμνήσεων, αλλά και της παράδοσης.

Κάτι πολύ σημαντικό για το ΝΒΑ που μας διαφεύγει είναι η παράδοση. Ουσιαστικά οι ομάδες που βρίσκονται στο πρωτάθλημα από τα 70ς διατηρούν έναν χαρακτήρα. Οι Lakers θα είναι πάντα θεαματικοί, οι Celtics σκληροί, οι Suns γρήγοροι, οι Κnicks αμυντικογενείς. Οι δεκαετίες του 80 και του 90, έφεραν ακόμα περισσότερες μεγάλες ομάδες όπως ήταν οι Seattle Supesonics.

Στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ, σε μία πανέμορφη και ήσυχη πόλη, το ΝΒΑ είχε βρει έναν εξαιρετικό σύμμαχο. Οι Sonics ήταν πάντα μία ομάδα που συνδύαζε την Ανατολή με την Δύση έχοντας όμως την ταυτότητα της καλής ομάδας. Μπασκετικά κι εμφανισιακά  υπήρξε μία σωστή ομάδα. Έπαιζαν σοβαρό μπάσκετ, μετρημένο, με καλύτερο θέαμα από την Ανατολή και καλύτερη άμυνα από την Δύση. Πάνω από όλα σοβαρότητα.  Στα μέρη του Μεγαλοπόδαρου, ένας Rodman δεν θα πλησίαζε. Όταν χρειάστηκε να φύγουν για την Oklahoma City, το πρωτάθλημα, η παράδοσή του, δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα.  Οι Sonics φρόντιζαν να παρουσιάζουν μία σπουδαία ομάδα για κάθε δεκαετία, έχοντας το πρωτάθλημα του 1979, καλές χρονιές στα 80ς  και τους τελικούς του ΝΒΑ το 1996.

Πάντα δε  τις τύχες τους έλεγχαν  δίδυμα: Chambers-Ellis, Payton-Kemp, Allen-Lewis. Ομάδα με σχετικά συντηριτική εμφάνιση επεδίωξε οι αθλητές της να διέπονται από τις ίδιες αρχές. Μακριά από τις εξελίξεις ή τις μόδες στις υπόλοιπες ΗΠΑ, το grunge μπορεί να κατέστρεψε τον σκληρό ήχο αλλά δεν άγγιξε τους Sonics. Ούτε το hip-hop, ούτε καν η ραπ.

Αυτή την παράδοση κρατάνε στην Oklahoma City. Η ...συντήρηση, ευτυχώς γι αυτούς δεν τους άφησε. Καταρχάς στο αγωνιστικό κομμάτι έφτασαν στους τελικούς της Δύσης καθοδηγούμενοι από δίδυμο: Westbrook-Durant. Εν συνεχεία πηγαίνουν κόντρα στα ρεύματα των ημερών μας. Για να δεις ταταουάζ στην πεντάδα τους θες  μεγενθυντικό φακό. Ο Westbrook δεν το σκέφτηκε ακόμα, στο χέρι-καλαμάκι του Durant το μοναδικό σχέδιο που θα ταίριαζε είναι μία οδοντογλυφίδα, το μεγαλύτερο μέρος της παρέας γενικά προτιμά τα...καθαρά χέρια.

Ένα σύνολο που μεγαλώνει μπασκετικά στην νέα του πόλη, έδρα από το 2008 για τους νυν Thunder, θέλει να δημιουργήσει γρήγορα τέτοια αγωνιστική παράδοση ώστε να επιστρέψει στο Seattle τις επιτυχίες 30 ετών. Υπάρχει μία περίεργη συμφωνία οι δύο πόλεις να μοιράζονται τις...αναμνήσεις μέχρι να εγκατασταθεί άλλη ομάδα στο Seattle και αν αυτό συμβεί μετά το 2013 οι Thunder θα πρέπει  να δώσουν 30 εκατομμύρια δολάρια στην τέως πόλη τους. Μάλλον δεν το σκέφτονται ιδιαίτερα, αν σκεφτούμε ότι μετά από τρία χρόνια σαν «κεραυνοί» παίζουν στους τελικούς της Δύσης, κάτι που είχε να συμβεί στην ομάδα από το 1996. Οι αναμνήσεις συντηρούνται ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου