Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τέλος... μια νέα αρχή



Ο Στέφανος Τρινατάφυλλος γράφει για το τέλος εποχής στο ΝΒΑ και την αρχή της επόμενης, που βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς. Τα λόγια του Rivers και το... παρήγορο "show must go on".
Happy end; Μόνο στις ταινίες. Το φινάλε είναι πάντα σκληρό. Και η μόνη παρηγοριά είναι αυτό που λέει ο λαός και επιβεβαιώνεται στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, ότι δηλαδή κάθε τέλος είναι και μια νέα αρχή!

Για παράδειγμα φέτος θα είναι οι πρώτοι τελικοί από το 1998 χωρίς έναν εκ των Shaquille O’Neal, Kobe Bryant και Tim Duncan, τριών παικτών στα 39, 33 και 35 χρονών που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά, αυτή που υπήρξε η συνέχεια των «ιερών τεράτων», δηλαδή του Jordan, του Bird, του Magic, του Malone, του Stocton, του Thomas, του Barkley, του «Dream».

Αν καθίσουμε να σκεφτούμε ένα λεπτό θα συνειδητοποιήσουμε ότι η  φετινή χρονιά αποτελεί το «αντίο» μιας εποχής και το καλωσόρισμα μιας άλλης.

  • Παραδοσιακές ομάδες αποχαιρέτησαν το «φλερτ» του δαχτυλιδιού (Lakers, Celtics, Spurs).

  • Αποχώρησαν δύο παλιές «καραβάνες» των πάγκων: ο Phil Jackson (αν τηρήσει την υπόσχεση του και δεν καταλήξει στους Knicks) κι ο Jerry Sloan, δύο φιγούρες που είχαν αποτυπωθεί στην εποχή των ’90s (περισσότερο), αλλά και της περασμένης 10ετίας.

  • Η καινούργια σελίδα γράφεται από «μονομάχους» με μικρό  μέσο όρο ηλικίας, όπως οι Thunder και οι Grizzlies, που έχουν κλέψει ήδη τις εντυπώσεις, αλλά κι οι «ιστορικοί» Bulls με ηγέτη τον σχεδόν… αμούστακο MVP, τον Derrick Rose.

  • Το ένα ζευγάρι των φιναλίστ της περιφέρειας (Mavericks-Heat), πέρα από τον κοινό παρανομαστή του τελικού του 2006, μετρούν μια σύντομη διαδρομή στο ΝΒΑ. Συγκεκριμένα συνολικά έχουν «γράψει» 54 χρόνια στο πρωτάθλημα, λιγότερα από ότι έχουν μόνοι τους οι Knicks ή οι 76ers. Κι αν το Dallas αποτελεί μια σταθερή δύναμη στη Δύση τα τελευταία χρόνια (χωρίς όμως πολλά πολλά ξεσπάσματα), οι Heat πέρσι βρισκόντουσαν στον «πάτο» του ΝΒΑ!

  • Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το πρωτάθλημα πλέον έχει περάσει σε άλλα χέρια. Ο LeBron James (26), ο Kevin Durant (22), o Derrick Rose (22), o Dwight Howard (26) που απαρτίζουν τα 4/5 της καλύτερης πεντάδας (όπως ανακοινώθηκε το βράδυ) θα μονοπωλούν το ΝΒΑ για πολλά χρόνια ακόμη. Και δεν είναι μόνο αυτοί στη λίστα: ο Chris Paul είναι 26, o Carmelo Anthony 27, ενώ κανείς εκ των Stoudamire, Wade, Randolph, Roy έχουν ξεπεράσει τα 30.  Η νέα γενιά ήρθε και θα μείνει για πολύ ακόμη.

Αυτά, είπαμε ότι είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι πιθανόν να μην ξαναδούμε τον “Shaq” στα γήπεδα. Ή τον Duncan να κυριαρχεί. Ή τον Kobe να ψάχνει ένα ακόμη δαχτυλίδι, έστω κι αν ο ίδιος φωνάζει ότι οι Lakers πρέπει να μη διαλύσουν.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Doc Rivers, που έχει στα χέρια του έναν από τους πιο «γηρασμένους» κορμούς βασικών παικτών (μαζί με τους Spurs και τους Mavericks), λέγοντας: «Δεν ξέρω και είναι νωρίς να μιλάμε από τώρα για το αν θα τελειώσει η καριέρα του «Shaq». Έχω μάθει ότι ποτέ δεν πρέπει να παίρνεις μια απόφαση εν θερμώ. Αν τα κριτήρια σου είναι συναισθηματικά, τότε θα πάρεις τη λάθος απόφαση. Θα πάει να κάνει διακοπές και θα ξεκαθαρίσει το μυαλό του.

Νιώθει πάντως πολύ άσχημα. Περισσότερο από κάθε άλλον, γιατί για αυτό ήρθε στη Βοστόνη. Για να διεκδικήσει τον τίτλο και τον πληγώνει πολύ το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να βοηθήσει».

Ο Rivers ήταν παρών όταν… σκότωσαν ένα άλλο γέρικο άλογο, τον Patrick Ewing στους Orlando Magic. «Είναι δύσκολο να πεις σε κάποιον που ξέρεις ότι δεν πρέπει να παίξει άλλο. Ήμουν αυτός που έπρεπε να πω στον Pat ότι πρέπει να σταματήσει. Είναι μια δύσκολη θέση για τον προπονητή, διότι αυτό που κάνει τέτοιους παίκτες ξεχωριστούς είναι η περηφάνια τους. Ακόμη κι όταν περπατούν μετά βίας, νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα και κάποιες φορές πρέπει ένα τους πεις ότι ‘ξέρεις δεν είναι έτσι’. Είναι δύσκολο».

Ο ίδιος ο Rivers, που λογικά θα υπογράψει νέο συμβόλαιο με τους Celtics, επιμένει ότι  η ομάδα του δεν τελείωσε. Κακά τα ψέματα, όμως, κανείς από τους Ray Allen, Kevin Garnett ή Paul Pierce θα γίνει νεότερος.

Είτε με double-team, είτε με ζώνη, είτε με full-court press τον χρόνο δεν μπορεί να τον σταματήσει κανείς.

Πάλι καλά που ισχύει ότι «the show must go on» ,γιατί τουλάχιστον το ΝΒΑ βρίσκεται σε καλά χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου