Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ρεντζιάς στο ΝΒΑ Greece


Ο Ευθύμης Ρεντζιάς μιλάει για τη σεζόν που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Philadelphia 76ers και τονίζει ότι πολλοί Ελληνες παίκτες μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού!           
Ο 35χρονος πλέον Ρεντζιάς ξεκίνησε την καριέρα του από τον Δαναό Τρικάλων, προτού μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, όπου κατέκτησε διαδοχικά το Κύπελλο Κόρατς (1994) και το Κύπελλο Ελλάδας (1995) για να κάνει το μεγάλο άλμα και την Μπαρτσελόνα το 1997.

Τη σεζόν 2002-03 και ενώ είχε γίνει draft από το καλοκαίρι του 1996 (τον είχαν επιλέξει στο νούμερο 23 οι Denver Nuggets) πέρασε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, φορώντας τη φανέλα των Sixers (35συμ., μ.ο. 1,5π.), προτού επιστρέψει έπειτα από έναν χρόνο στην Ευρώπη (Ούλκερ) και κλείσει τελικά την καριέρα του στις 9 Αυγούστου του 2006...
Το ΝΒΑ Greece επικοινώνησε με τον Ευθύμη Ρεντζιά, ο οποίος δέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας ορισμένες εμπειρίες του από τη σεζόν του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και να μιλήσει για το επίπεδο των Ελλήνων παικτών σε σχέση πάντα με το ΝΒΑ.
"Μεταξύ του ΝΒΑ και του Ευρωπαϊκού μπάσκετ υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Όχι μόνο στο παιχνίδι, αλλά και στην γενικότερη αντίληψη από το πώς προωθούν το προϊόν, όπου δεν υπάρχει καμία σχέση μέχρι τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους αθλητές", ανέφερε αρχικά όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο "κόσμων" και συμπλήρωσε:
"Οι διαφορές, λοιπόν είναι πολύ μεγάλες αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα το άθλημα έχει γίνει αποκρουστικό με εξαίρεση ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Και αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αγαπάνε τις ομάδες τους και το μπάσκετ και επενδύουν σε αυτό χωρίς να κοιτάνε απαραίτητα το κέρδος. Αναφέρομαι στους αδερφούς Γιαννακόπουλους και τους αδερφούς Αγγελόπουλους".
Ο Ρεντζιάς ερωτηθείς για την οργάνωση και την ικανότητα των Ελλήνων παικτών να ανταποκριθούν στο ΝΒΑ ανέφερε: "Διαφορά υπάρχει και στην οργάνωση στο ΝΒΑ, σε σχέση με την Ευρώπη, από την εμπειρία μου που είχα και στην Ισπανία, καθώς εκεί έμεινα τα περισσότερα χρόνια από εκείνα που αγωνίστηκα στο εξωτερικό.
Τώρα, όσον αφορά το αν μπορούν Έλληνες παίκτες να αγωνιστούν στην Αμερική πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί που μπορούν. Από την εθνική ομάδα, τόσο ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, όσο και ο Τσαρτσαρής με τον Φώτση πιστεύω ότι είναι ικανοί να σταθούν σε καλό επίπεδο. Όπως και τα νέα παιδιά, τα οποία δεν θα έχουν ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς. Παίκτες που έχουν βρεθεί σε προπόνηση του Ομπράντοβιτς, του Ρενέσες ή του Ίβκοβιτς για παράδειγμα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις κάποιου προπονητή στο ΝΒΑ".
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πλέον στο ΝΒΑ προτιμάνε τους Ευρωπαίους, λόγο αντίληψης και ικανότητα στη προσαρμογή... "Πιστεύω ότι στο ΝΒΑ προτιμάνε τους Ευρωπαίους παίκτες. Διαθέτουν την ικανότητα οι παίκτες από την Ευρώπη και μπορούν να σταθούν στο επίπεδο που εκείνοι θέλουν. Σίγουρα σε έναν βαθμό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι μπορεί να έχουν χαμηλότερες οικονομικές απαιτήσεις, όμως ο τρόπος που σκέφτεται ένας Ευρωπαίος παίκτης είναι διαφορετικός από ότι ένας Αμερικανός".
Όσον αφορά την δική του εμπειρία στον "μαγικό κόσμο" του ΝΒΑ με την φανέλα των Philadelphia 76ers και τον συμπαίκτη του Allen Iverson υποστήριξε: "Η σεζόν στη Philadelphia για μένα είναι εμπειρία ζωής. Από τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν οι συμπαίκτες μου, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Ο Allen Iverson είναι πραγματικό φαινόμενο τι μπορώ να πω για εκείνον.
Έβλεπες έναν παίκτη που έμπαινε στο παρκέ και έβγαζε τέτοια ενέργεια... Εξαιρετικός παίκτης και εξαιρετικό παιδί, είχαμε σχέσεις όσο ήμουν εκεί και μπορώ να πω ότι είναι παρεξηγημένος. Πολύ καλό παιδί. Για εμένα μέσα στους πέντε καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ από τα τέλη του 2000 μέχρι το 2001, 2002, 2003".
Η προσαρμογή για τον ίδιο δεν ήταν δύσκολη, σε κάτι που βοήθησε και ο Larry Brown. "Δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ, σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο προπονητής μου τότε ο Larry Brown, ο οποίος είχε προετοιμάσει το έδαφος και για τους ρούκι", πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την... τύχη Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΝΒΑ, αλλά για το στιλ παιχνιδιού σε σύγκριση με την Ευρώπη δήλωσε: "Ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό, με ορισμένες προσθήκες και ανάλογες προσαρμογές στο ρόστερ για το ΝΒΑ μπορούν να σταθούν στο ΝΒΑ. 
Έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν. Επίσης, θεωρώ ότι ένας Ευρωπαίος μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στα δεδομένα του ΝΒΑ και στο πιο ελεύθερο παιχνίδι, παρά ένας Αμερικανός στο πιο "εγκεφαλικό" παιχνίδι που έχουμε στην Ευρώπη".

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φετινή εξαιρετική σεζόν που διανύουν οι Chicago Bulls... "Είναι σημαντικό που οι Chicago Bulls έχουν ανακάμψει, όσοι τους παρακολούθησαν τη δεκαετία του 90' έμαθαν μπάσκετ από εκείνους και είναι φυσιολογικό για εκείνη τη γενιά που μεγάλωσε με την συγκεκριμένη ομάδα με παίκτες όπως ο αξεπέραστος Michael Jordan να νιώθει μία ικανοποίηση που έχουν δημιουργήσει και πάλι ένα σύνολο ικανό να πρωταγωνιστήσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου