Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Crash-test με φόντο τη Βαρκελώνη

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται στη μάχη της Ευρωλίγκα και το Sport24.gr αναλύει τα δύο ζευγάρια με τη βοήθεια της στατιστικής, του βίντεο και όχι μόνο, παρουσιάζοντας τα σημεία-κλειδιά κι οι ιδιαιτερότητες των αγώνων κόντρα στη Σιένα και τη Μπαρτσελόνα αντίστοιχα.




Διαβάστε για τις "στατιστικές" μονομαχίες των αντιπάλων, τους παίκτες που πρωταγωνιστούν, τα ξεχωριστά... κίνητρα και την παράδοση.

Ακόμη δείτε σε βίντεο (από... ασίστ του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης που "έκοψε" τις φάσεις) χαρακτηριστικές φάσεις των Ιταλών και των Ισπανών με διάφορα "τρικ" που κάνουν στην επίθεση.
Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός

Η παράδοση...

Οι "μπλαουγράνα" έχουν την παράδοση με το μέρος τους! Άλλωστε πέρσι κέρδισαν δύο φορές τον Παναθηναϊκό στο Top-16, ενώ διαχρονικά η Μπαρτσελόνα έδειχνε ότι έχει βρει το... κουμπί του "τριφυλλιού".

Οι παραδόσεις, όμως, είναι για να σπάνε. Το περίεργο, βέβαια, είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει ξαναπάει με μειονέκτημα έδρας στη φάση των "8". Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά...

Παλιοί γνώριμοι...

Ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του τον παλιό γνώριμο, τον Γιάκα Λάκοβιτς, που πάντως έχει στεριώσει για τα καλά, πλέον, στη Βαρκελώνη. Κατά τα άλλα ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Φραν Βάσκεζ κι ο Ρίκι Ρούμπιο έχουν... βαρεθεί να βλέπουν τους Έλληνες διεθνείς τους οποίους αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι στις μεγάλες διοργανώσεις.

 Δεν θα παίξει ο γνωστός μας από τη θητεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα Πιτ Μάικλ καθότι είναι τραυματίας. Από την άλλη ο Μιλένκο Τέπιτς θα έχει πολλά να... θυμηθεί με τον συμπατριώτη του και άλλοτε συμπαίκτη του (στην Παρτίζαν) Κόστα Πέροβιτς.

Από την... ανάποδη ο Ρομέιν Σάτο έχει αναμνήσεις από τη Μπαρτσελόνα όταν βρισκόταν στην ομάδα (χωρίς να έχει χρόνο συμμετοχής), πριν δηλαδή την "έκρηξη" του στη Σιένα.

Κάποτε στη Βαρκελώνη

Στο τελευταίο φάιναλ-φορ που είχε γίνει στη Βαρκελώνη, το 2003, η Μπαρτσελόνα όχι μόνο είχε πάρει μέρος, αλλά έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου. Μοναδικός παίκτης που έχει διασωθεί από εκείνη την ομάδα είναι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

Οι δυο ομάδες έχουν αποτελέσει και το ζευγάρι του περίφημου τελικού το 1996 στο Παρίσι, όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την πρώτη του Ευρωλίγκα, με το 67-66 και το περιβόητο κόψιμο του Βράνκοβιτς πάνω στον Μοντέρο. Δυο χρόνια νωρίτερα ο ΠΑΟ είχε νικήσει τη Μπάρτσα στον μικρό τελικό του Τελ Αβίβ με 100-83

Τα τελευταία νέα

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Βαρκελώνη με τον Μάριτς στη σύνθεση του. Ο σκληροτράχηλος σέντερ (που πέρσι νίκησε την Μπαρτσελόνα ως παίκτης της Παρτίζαν) δήλωσε έτοιμος να αγωνιστεί. Κόντρα στον Άρη έπαιξε για λίγα μόνο λεπτά, αλλά δεν αποκλείεται να πάρει κι άλλο χρόνο συμμετοχής κόντρα στους Καταλανούς.

Σε ότι αφορά τα αγωνιστικά προβλήματα του Τσάβι Πσκουάλ, η απουσία του Πιτ Μάικλ θεωρείται δεδομένη, όπως κι αυτή του Τζιανλούκα Μπαζίλε που δεν υπολογίζεται ως το τέλος της χρονιάς. Το κενό τους κλήθηκαν να καλύψουν (με μεταγραφή στη μέση της χρονιάς) οι Ίνγκλις και Άντερσον.

Τα miss-match

Ο Ρίκι Ρούμπιο αναμένεται να αναλάβει το μαρκάρισμα του Δημήτρη Διαμαντίδη, καθώς θεωρείται εξπέρ στην πίεση στη μπάλα. Από την άλλη ο Σάτο θα έχει πολύ δουλειά κυνηγώντας τον Ναβάρο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το μαρκάρισμα του Φώτση στον Λόρμπεκ που συνήθως παίζει πολύ ώρα ως "4άρι" μαζί δηλαδή με τον Βάσκεζ, ή τον Ν'Ντονγκ ή τον Πέροβιτς.

Αμυντικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει κι ο Σάδα, το άλλο αμυντικό όπλο του Πασκουάλ από τον πάγκο.

Οι πρωταγωνιστές

Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα είναι ο Μάικ Μπατίστ με 12.9, ενώ διψήφιο νούμερο πόντων έχουν ακόμη οι Δημήτρης Διαμαντίδης (11.3) και Ντρου Νίκολας (10.0). Σε αυτό το πλατό πλησιάζει ο Ρομέιν Σάτο (9.2), ο Στράτος Περπέρογλου (8.3) κι ο Αντώνης Φώτσης (8.7). Ο πλουραλισμός σε ολόκληρο το μεγαλείο του.

Πρώτος ριμπάουντερ των "πρασίνων" είναι -και πάλι- ο Μπατίστ (5.3), ενώ ακολουθούν οι Φώτσης (4.9) και Μάριτς (5.3) με τέσσερα μόλις παιχνίδια. Όσο για τις ασίστ; Δεσπόζει ο Διαμαντίδης με 5.9 τελικές πάσες, έχοντας τριπλάσιες από τον Νίκολας (1.9).

Το καλύτερο ποσοστό στις βολές ανήκει στον Καϊμακόγλου (93%), αυτό στα δίποντα στον Φώτση (76%), ενώ στα τρίποντα ξεχωρίζει ο Νίκολας με 43%.

Ο Ναβάρο είναι από την άλλη ο... άρχων της στατιστικής για τη Μπαρτσελόνα. Ο "Λα Μπόμπα" έχει 14.8 πόντους με 89% στις βολές, 39% στα τρίποντα, καθώς ακόμη 2.6 ασίστ. Τον ξεπερνά μόνο ο Ρούμπιο που έχει 4.1.

Σε ότι αφορά τους σκόρερ ξεχωρίζει (ο Μάικλ των 14.0 πόντων δεν παίζει), ο Άλαν Άντερσον με 11.3 κι ο Λόρμπεκ με 8.8 ανά παιχνίδι.

Στατιστική μονομαχία

ΠαναθηναϊκόςΚατηγορίαΜπαρτσελόνα
78.4Επίθεση77.3
68.6Άμυνα69.4
76%Βολές77%
53%
Δίποντα
58%
36%Τρίποντα32%
33.4Ριμπάουντ32.7
14.3Ασίστ15.1
13.1Λάθη12.6
7.5Κλεψίματα6.7

Ο Παναθηναϊκός είναι ελαφρώς καλύτερος σε επίθεση (0.9) και άμυνα (0.8). Σουτάρει καλύτερα, όμως, μόνο στα τρίποντα. Παράλληλα μαζεύει ένα σχεδόν ριμπάουντ λιγότερο, αν κι οι Ισπανοί μοιράζουν μια ασίστ λιγότερη. Ακόμη οι "πράσινοι" κάνουν... μισό λάθος παραπάνω και άλλο τόσο (!) κλέψιμο.

Plays της Μπαρτσελόνα

Παιχνίδι για τον Άντερσον

 

Πρόκειται για ένα play που ξεκινά με ένα παραπλανητικό pick-n-roll και καταλήγει σε ένα screen του ψηλού στον Άντερσον προκειμένου να προκαλέσει την "αλλαγή" ή τη δημιουργία χώρου για να παίξει ένας-εναντίον-ενός ο εξπέρ του είδους Αμερικανός.

Pick-n-Roll

 

Παρόμοια κατάσταση με δημιουργό τον Ναβάρο

 

Κλασσική μορφή pick-n-roll με τον Μόρις να μένει μακριά από το καλάθι για να εκμεταλλευτεί το καλό του σουτ και να δημιουργήσει επί της ουσίας χώρο στον Βάσκεζ που ξέρει να τελειώνει πολύ καλά φάσεις μετά από ασίστ.

Και ολίγη... άμυνα

Η αντιμετώπιση pick-n-roll

 

Πιθανόν να επιλέξουν την ίδια τακτική και με τον Παναθηναϊκό, δηλαδή τον ψηλό να βοηθάει μέχρι να επιστρέψει στον παίκτη του ο περιφερειακός και τους άλλους τρεις παίκτες να κάνουν ένα βήμα προς τη ρακέτα για να δώσουν ενδεχόμενη βοήθεια στον παίκτη που ρολάρει στο καλάθι.

Ολυμπιακός-Σιένα

Τα τελευταία νέα

Ο Μπο ΜακΚάλεμπ ταξίδεψε μαζί με την αποστολή της Σιένα, αλλά η συμμετοχή του κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Περισσότερο μπήκε στο αεροπλάνο για να μπει στο κλίμα της ομάδας και να ετοιμαστεί ψυχολογικά για τη συνέχεια.

Άλλωστε ο Αμερικανός γκαρντ ταλαιπωρείται από οστικό τραυματισμό που δεν του επιτρέπει να... βιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα το τεχνικό τιμ θα τον ρίξει στη φωτιά. Αντίθετα θα πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής ο Μάρκο Γιάριτς, που έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στον τομέα της φυσικής κατάστασης.

Οπότε αν παίξει ο ΜακΚάλεμπ (τον οποίο θυμάται καλά ο Ολυμπιακός από τον περσινό ημιτελικό στο Παρίσι), θα το κάνει λογικά επί ιταλικού εδάφους.

Μάχη... κουμπάρων

Ο Νίκος Ζήσης δεν θα βρει απέναντι του μόνο μια ελληνική ομάδα. Ούτε καν μερικούς από τους καλοκαιρινούς συμπαίκτες του στην Εθνική. Αντίθετα θα αντιμετωπίσει (το πιθανότερο να μαρκάρει ο ένας τον άλλον) και τον κουμπάρο του, Βασίλη Σπανούλη.

Ο διεθνής γκαρντ της Σιένα υπήρξε παράλληλα επί σειρά ετών συμπαίκτης του Γιάννη Μπουρούση στην ΑΕΚ.

Miss-Match:

Η Σιένα έχει αλλάξει αρκετά το αγωνιστικό της στυλ μετά τον τραυματισμό του Μπο ΜακΚάλεμπ, με τον Ζήση να παίζει το ρόλο του οργανωτή και τον Καουκένας αυτόν του δημιουργού. Από την άλλη οι Ιταλοί συνηθίζουν να παίζουν με ψηλό σχήμα (έστω κι αν ο Στόουνρουκ μπορεί με άνεση να σουτάρει και κυρίως να πασάρει στην περιφέρεια), κάτι που βολεύει τον Ολυμπιακό.

Στο μισό γήπεδο η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζάνι φημίζεται για την καλή αμυντική λειτουργία της στο μισό γήπεδο (πίεση στη μπάλα και εξαιρετικές περιστροφές), αλλά και την... μανία της να γυρίζει στη μπάλα στην επίθεση ώσπου να βρει την καλύτερη επιλογή, έστω κι αν συχνά γίνεται μονοδιάστατη με τα συνεχόμενα μακρινά σουτ.

Οι πρωταγωνιστές

Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα είναι ο Βασίλης Σπανούλης με 14.9 πόντους. Ο διεθνής γκαρντ είναι ακόμη πρώτος σε ασίστ (4.3), 2ος σε βολές (82% πίσω από τον Τεόντοσιτς) και 2ος στα τρίποντα με 41% πίσω μόνο από το 43% του Μάρκο Κέσελ. Ο "Kill Bill" είναι και πρώτος σε ranking (15.3), με τον Γιάννη ΜΚπουρούση (14.2) και τον Ράσο Νεστέροβιτς να ακολουθεί (14.3).

Διψήφιο νούμερο πόντων έχει ακόμη ο Γιάννης Μπουρούσης (11.1 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ σε 17'), ο Ράσο Νεστέροβιτς (11.1 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ σε 21 λεπτά) κι ο Μίλος Τεόντοσιτς (11.5 πόντοι, 3.9 ασίστ).

Από τη Σιένα ξεχωρίζει στατιστικά (κι όχι μόνο) ο Ριμάντας Καουκένας (12.9 πόντοι με 94% στις βολές), ο Κστιστόφ Λαβρίνοβιτς (11.3 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ με 56% στα δίποντα) κι ο τραυματίας Μπο ΜακΚάλεμπ που είχε 15.5 πόντους (46% στα τρίποντα που θεωρείται το αδύνατο σημείο του) και 2.7 ασίστ.

Πρώτος πασέρ των Ιταλών είναι ο Νίκος Ζήσης (5.9 πόντοι, 2.8 ασίστ και μόλις 0.9 λαθη σε 22 λεπτά συμμετοχής).

Στατιστική μονομαχία

ΟλυμπιακόςΚατηγορίαΣιένα
79.1Επίθεση77.4
71.7Άμυνα67.7
75%Βολές77%
53%Δίποντα53%
33%Τρίποντα35%
37.0Ριμπάουντ30.7
16.4Ασίστ14.2
13.9Λάθη12.8
8.1Κλεψίματα10.1

Αναλυτικά:

Ο Ολυμπιακός σκοράρει ένα καλάθι περισσότερο, αλλά η Σιένα δέχεται δύο... λιγότερα. Οι "ερυθρόλευκοι" σουτάρουν λίγο χειρότερα (σε βολές-τρίποντα), ωστόσο, είναι κυρίαρχοι στα ριμπάουντ (7 περισσότερα), μοιράζοντας παράλληλα περισσότερες ασίστ.

Από την άλλη είναι λιγότερο... οικονομικοί, καθώς κάνουν ένα λάθος παραπάνω και δύο κλεψίματα λιγότερα.

Plays της Σιένα

"Διαμάντι" για τον Καουκένας

 

Συνηθισμένο σύστημα με τον Καουκένας να ξεκινά από τη βάση της ρακέτας, να διαλέγει σκριν από τους δύο ψηλούς και να καταλήγει με τη μπάλα στα χέρια για μια συνεργασία δύο παικτών.

Απομόνωση για τον Καουκένας

 

Είναι μια επιλογή από το σύστημα που χρησιμοποιεί περισσότερο η Σιένα. Ο Καουκένας εκμεταλλεύεται το σκριν του ψηλού για να υποδεχτεί τη μπάλα έχοντας αρκετό χώρο για να παίξει ένας-εναντίον-ενός.

Εναντίον ζώνης

 

Τυπική υπερφόρτωση (του πλέι-μέικερ εν προκειμένω), κυκλική κίνηση των υπόλοιπων περιφερειακών και κατάληξη σε συνεργασία των δύο ψηλών για ένα εύκολο καλάθι μέσα από τη ρακέτα (high-low).

Pick-n-Roll

 

Τυπική συνεργασία με χειριστή τον ΜακΚάλεμπ που αρέσκεται να "τρυπάει" την αντίπαλη άμυνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κίνηση του Στόουνρουκ στην πλάτη του αμυντικού του για να απασχολήσει τον προσωπικό του αντίπαλο και να κάνει τις βοήθειες δυσκολότερες.

Play με σκριν για περιφερειακούς

 

Και μια παραλλαγή

 

Μια επιθετική επιλογή που περιλαμβάνει κίνηση της μπάλας, αλλαγές θέσεων, συμμετοχή των πέντε παικτών με στόχο τη δημιουργία των περιφερειακών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ψηλοί είναι έξω από το καλάθι για να δημιουργήσουν χώρο στον Καουκένας και τον Χέρστον.

Παιχνίδι συνέχειας

 

Το... ξακουστό flex. Παρόμοιας φιλοσοφίας με το παραπάνω επιθετικό σύστημα. Αρκετή κίνηση, πολλά screen και διαφορετικές επιλογές (στις δύο πλευρές του γηπέδου) για τον "1" και τον "2".

Low-post περιφερειακού

 

Ένα σύστημα που "στοχεύει" σε παιχνίδι περιφερειακού με πλάτη στο καλάθι για να σκοράρει, ή να δημιουργήσει με πάσα, όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Side-out

 

Επιθετικό δίδυμο με "διαδοχικά" screen από την πλάγια γραμμή. Η κατάληξη είναι pick-n-roll συνεργασία κι ένα ταυτόχρονο screen μακριά από τη μπάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου