Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Θα... πέσουν επίτηδες

Η προοπτική της συμμετοχής στον τελικό του Final-4 προκαλεί μεγάλους πονοκεφάλους στη διοίκηση της Μακάμπι. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι η 8η Μαΐου – ημέρα τέλεσης του τελικού της Ευρωλίγκα στη Βαρκελώνη – συμπίπτει με την έναρξη της «ημέρας μνήμης των πεσόντων στρατιωτών» στο Ισραήλ.

Οι άνθρωποι της Μακάμπι έχουν ήδη ανακοινώσει κατ’ επανάληψη, ότι η ομάδα τους δεν πρόκειται να αγωνιστεί σε αυτή την ημερομηνία. Πριν 20 χρόνια οι «μακαββαίοι» είχαν δώσει έναν αγώνα ανήμερα της «Ημέρας μνήμης», με αποτέλεσμα η κριτική την οποία είχαν υποστεί από τον Τύπο της χώρας τους, να «πληγώσει» ανεπανόρθωτα το γόητρο της «ομάδας του λαού».



Ο δημοσιογράφος Γιαρόν Αρμπέλ της τοπικής εφημερίδας «Yediot Aharonot», τονίζει στην στήλη του ότι «η λύση είναι πολύ πιο περίπλοκη από όσο φαίνεται», κάνοντας αναφορά στις επιπτώσεις – αθλητικές, πειθαρχικές και οικονομικές – που θα μπορούσε να έχει η Μακάμπι, στην περίπτωση που δεν παρουσιαστεί στον τελικό, αν φυσικά καταφέρει να αποκλείσει την Κάχα Λαμποράλ και στη συνέχεια κερδίσει τον ημιτελικό.

Σύμφωνα με τον Αρμπέλ, δεν τίθεται θέμα μη παρουσίας της ισραηλινής ομάδας στη Βαρκελώνη, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσβολή προς τους διοργανωτές και παράλληλα τεράστια οικονομική απώλεια από τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημίσεις.

Οι άνθρωποι της Μακάμπι ξέρουν ότι είναι αδύνατον να μεταφερθεί η ημέρα διεξαγωγής του τελικού, αφού δεν πρόκειται για κάποια θρησκευτική εορτή. Από την άλλη, γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία αυτής της ημέρας για τους συμπατριώτες τους, μια επέτειο μνήμης κατά την οποία παραλύει κυριολεκτικά όλο το Ισραήλ. 

Έτσι, η πρόταση του δημοσιογράφου είναι η εξής: σε περίπτωση που η Μακάμπι φτάσει στο Final-4, να κάτσει να χάσει από την αντίπαλό της στον ημιτελικό! Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει τη δημόσια κατακραυγή στο Ισραήλ, τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στη σχέση της με το ευρωπαϊκό μπάσκετ καθώς και τα νομικά αδιέξοδα, στην περίπτωση που η Ευρωλίγκα αποφάσιζε να καταγγείλει στα δικαστήρια τον σύλλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου