Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πελεκάνος: "Πάμε στο ΟΑΚΑ για το 2-2"

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου τελικού της Α1 στο ΣΕΦ ο Μιχάλης Πελεκάνος μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr για τη δύσκολη μετάβαση από την... απραξία στη μάχη του τίτλου, για την εμπιστοσύνη του Ντούσαν Ιβκοβιτς και για την αλλαγή νοοτροπίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια...


Ο εκ των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού στη νίκη επιβίωσης επί του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που του έδωσε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στον τρίτο τελικό αλλά και στη συνέχεια των τελικών στο ΟΑΚΑ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Πελεκάνου

Βλέποντας την εφετινή παρουσία σου στον Ολυμπιακό, διαπιστώνει κανείς –ειδικά στην Ευρωλίγκα, που αποτελεί σοβαρό κριτήριο- ότι με εξαίρεση ένα ματς με τη Σιένα, ο μέσος όρος συμμετοχής σου κυμαίνεται στα έξι λεπτά κατά μέσον όρο. Στον τρίτο τελικό της Α1 με τον Παναθηναϊκό «ντύνεσαι» πρωταγωνιστής. Πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό για σένα;

"Ότι είναι δύσκολο, είναι και πολύ μάλιστα. Γιατί όταν δεν παίζεις στους αγώνες, δεν αποκτάς και ρυθμό. Σε αυτή την ομάδα, όμως, πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος. Είτε για ένα λεπτό, είτε για 15, για 20, είτε για 40. Και αυτή η ετοιμότητα οφείλεται στην προπόνηση. Σκληρή δουλειά, πολλές ώρες με τον κόουτς και περιμένεις όλα αυτά να βγουν στο παρκέ".

-Είναι αυτό που λένε άπαντες στον Ολυμπιακό ότι ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έχει τον τρόπο του, ώστε να κάνει όλους τους παίκτες να αισθάνονται απαραίτητοι;

"Αυτό είναι τεράστια αλήθεια. Ο κόουτς Ιβκοβιτς ξέρει πώς να σου φερθεί, πώς να σου μιλήσει και στην προπόνηση, αλλά και στους αγώνες. Ερχεται πολύ κοντά στον αθλητή και αυτό που είπε ο κόουτς στις δηλώσεις του είναι ενδεικτικό. Ο Πρίντεζης είχε να παίξει πολύ καιρό. Στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, λοιπόν, δεν τού είπε τίποτε για κάποια λάθη, αλλά δούλεψε μαζί του για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει τους παίκτες. Με συζητήσεις και σκληρή δουλειά στην προπόνηση".

-Συγχώρεσέ με για την επιμονή, αλλά στην αρχή της χρονιάς ήσουν έτοιμος να υπογράψεις σε άλλη ομάδα, ωστόσο η απόφαση του κόουτς να σε χρησιμοποιήσει στον αγώνα με την ΑΕΚ φρέναρε τη μεταγραφή. Πέραν του επαγγελματισμού, που είναι απαραίτητο συστατικό για να αντέξεις σε μια ομάδα πρωταθλητισμού, τι άλλο χρειάστηκε να κάνεις, ώστε να είσαι ετοιμοπόλεμος στο πιο κρίσιμο ματς;

"Είναι δύσκολη η μετάβαση από μια ομάδα (Μαρούσι), στην οποία έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια άλλη, όπου βρίσκεσαι ελάχιστα λεπτά ή καθόλου στο παρκέ. Ακόμη και έτσι, πάντως, ο κόουτς καταφέρνει να κάνει όλους τους παίκτες να αισθάνονται σημαντικοί και να πιστεύουν ότι βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Και δεν μιλάμε σε ματς της πλάκας, αλλά σε έναν τελικό πρωταθλήματος. Εχει τον τρόπο του να κρατάει ζεστούς τους παίκτες, δεν τους αφήνει να απογοητευτούν. Την ευκαιρία που αξίζεις θα στη δώσει, επομένως δεν μπορείς εσύ να χαλαρώσεις και να πεις... δεν με υπολογίζει, τα παρατάω. Τότε το έχεις χάσει το παιχνίδι. Πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση, να δίνεις το 100% στις προπονήσεις και να περιμένεις να σε σηκώσει από τον πάγκο".

-Δεν ξέρω αν συμφωνείς, αλλά θεωρώ ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Ολυμπιακός είχε σαφές πρόβλημα εμπιστοσύνης. Αποκτούσε τον Ιαν Βουγιούκα και τον έστελνε δανεικό στο Ρέθυμνο και στον Πανελλήνιο, έδινε ένα σωρό λεφτά για τον Μίλος Τεόντοσιτς και σκεφτόταν να τον δώσει δανεικό. Το έπραξε με τον Ζόραν Ερτσεγκ. Ο Γιοτάμ Χαλπερίν τελούσε μονίμως υπό καθεστώς αμφισβήτησης. Εδιωξαν τον Λιν Γκριρ. Εστειλαν εσένα στο Μαρούσι... 

"Κι εγώ έτσι πιστεύω. Υπήρχε φανερή έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ στον εφετινό Ολυμπιακό αυτό δεν ισχύει ούτε κατά διάνοια. Ο κόουτς Ιβκοβιτς πιστεύει όλα τα παιδιά και σας λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη ακόμη και στον πιο νεαρό παίκτη της ομάδας, τον Δημήτρη Κατσίβελη. Τον έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετούς αγώνες, με αποκορύφωμα το πρώτο παιχνίδι με τη Σιένα για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Ο κόουτς θέλει να βοηθήσει όλα τα παιδιά. Δεν θα χρησιμοποιήσει 6-7 παίκτες και τελείωσε".

-Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένου ότι δεν ευθυνόσουν εσύ που δεν έπαιζες πολύ τον προηγούμενο καιρό, αισθάνεσαι ότι έδωσες κάτι από τα πολλά που είχες να δώσεις στον τρίτο τελικό;

"Όταν ο κόουτς σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις σε ένα τόσο σπουδαίο παιχνίδι και εσύ καταφέρνεις να βοηθήσεις την ομάδα σου, λες στον εαυτό μου... ναι, είμαι εδώ. Ισχύει αυτό που λες".

-Αλήθεια, πόσο ισχυρό σοκ ήταν το 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού στους τελικούς;

"Ηταν λίγο δύσκολο για μας, ειδικά μετά το πρώτο παιχνίδι που χάσαμε στην έδρα μας. Ολα τα παιδιά πίστευαν ότι θα κερδίζαμε στο ΣΕΦ, αλλά δεν ήλθε το αποτέλεσμα που θέλαμε και μετά ακολούθησε το 2-0 στο ΟΑΚΑ, που έκανε ακόμη πιο δυσχερή τη θέση μας. Τώρα μειώσαμε τη σειρά σε 2-1 και πάμε στο ΟΑΚΑ για το 2-2".

-Ποιο είναι το σύνθημα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού; Τι λέτε εσείς οι πιο έμπειροι παίκτες;

"Οτι τίποτε δεν έχει τελειώσει. Κερδίσαμε και πάμε στην έδρα του Παναθηναϊκού για να παίξουμε ένα μεγάλο παιχνίδι, ώστε να ξαναφέρουμε τη σειρά των τελικών στο ΣΕΦ. Αυτό μόνο και τίποτε άλλο".

-Δεν ξέρω αν άκουσες τις δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη. Είπε ότι ο Ολυμπιακός είχε μάθει να παίζει επιθετικά, αλλά η άμυνα κερδίζει τα παιχνίδια και αυτή φέρνει τους τίτλους.

"Αν και η φιλοσοφία του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν αμυντική, η ομάδα ήθελε αν κερδίζει τα παιχνίδια από την επίθεση. Τώρα, έχουμε καταλάβει ότι για να κερδίσεις ειδικά τέτοια ματς, πρέπει όλα να αρχίζουν και να τελειώνουν στην άμυνα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά γενικότερα στο δεύτερο ημίχρονο, τα δώσαμε όλα σε αυτό το κομμάτι. Ολοι μπήκαν με φοβερή διάθεση".

-Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που πρέπει να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός για να ξανακερδίσει τον Παναθηναϊκό; Ποια είναι η σπουδαιότερη αρετή των πρωταθλητών Ευρώπης;

"Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη αρετή των αντιπάλων μας είναι οι συνεργασίες του Διαμαντίδη με τον Μπατίστ στα πικ εντ ρολ. Αυτό προσπαθούμε να σταματήσουμε στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό".

-Φαίνεται, πάντως, ότι εσύ και ο Τζαμόν Γκόρντον δεν φοβάστε το μαρκάρισμα του Δημήτρη Διαμαντίδη.

"Ειδικά ο Τζαμόν κάνει πάρα, πάρα πολύ καλή δουλειά στην άμυνα. Αυτό σε παρακαλώ να το τονίσεις. Ειδικά με αντίπαλο τον Διαμαντίδη κάνει εξαιρετική δουλειά γιατί τον βοηθάει το κορμί του και παίρνει πολύ καλές τοποθετήσεις στην άμυνα, στα πικ εντ ρολ, στα ποσταρίσματα, παντού".

-Είναι αλήθεια ότι γίνεται πλάκα στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού με αφορμή την περυσινή τάπα που έριξε ο Γκόρντον στον Λίνας Κλέιζα; Και γενικά πώς λειτουργεί η συνύπαρξη με κάποια παιδιά, με τα οποία έχετε υπάρξει συμπαίκτες στο παρελθόν;

(γελάει) «Εννοείται! Η τάπα στον Κλέιζα έχει γίνει σημαία, για να πειράξουμε τους άλλους. Ολα αυτά δημιουργούν πολύ ωραία ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια. Ειδικά εγώ με τον Τζαμόν, που αγωνιστήκαμε πέρυσι μαζί και γνωρίζει πολύ καλά ο ένας τον άλλον, έχουμε φανταστική σχέση και προσπαθούμε να μεταδώσουμε τη θετική ενέργειά μας σε όλη την ομάδα. Οταν κάποια παιδιά έχουν παίξει μαζί στο παρελθόν, όλο αυτό λειτουργεί πολύ θετικά σε μια ομάδα».

-Μια τελευταία ερώτηση για τον... υπέροχο κόσμο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. «Εκκλησία» το ΣΕΦ στον πρώτο τελικό, «ζούγκλα» το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ στους επόμενους δύο αγώνες. Πώς περιμένεις την ατμόσφαιρα την Κυριακή (5/6);

"Το πράγμα έχει ξεφύγει. Στο ΟΑΚΑ πετούσαν πέτρες στον πάγκο μας. Φαντάσου, πέτρες! Κάποτε πρέπει, ακόμη και οι πιο φανατικοί, να μας αφήσουν να παίξουμε μπάσκετ. Στον τέταρτο τελικό περιμένω καυτή ατμόσφαιρα, αλλά ελπίζω να μην γίνουν ακρότητες. Θεωρώ ότι το παιχνίδι θα είναι πολύ κλειστό. Αν μας αφήσουν, και εννοώ και τις δύο ομάδες, και τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο κόσμος θα μπορέσει να δει μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου